Oregano

Oregano

Origanum vulgare

Przyprawy ziołowe

W kuchni oregano używane jest do wędlin, sałatek, sosów i ryb. Przyprawia się nim także pieczone mięso, cielęcinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki. W smaku jest podobne do majeranku. Trudno dziś wyobrazić sobie smak pizzy, sosu do spaghetti czy pieczonych pomidorów bez tej aromatycznej przyprawy. Świeże listki mają mniej intensywny zapach niż suszone a gałązka oregano wrzucona na rozgrzany pod grillem węgiel pięknie aromatyzuje potrawę.

Suszone liście, przed dodaniem do potrawy, rozcieramy w dłoniach by uwolnić ich aromat.Poza tym, w medycynie naturalnej, jest stosowane na dolegliwości żołądkowe. Ma działanie przeciwskurczowe, dezynfekujące, moczopędne, antyseptyczne (np. w bólach zębów) i przeciwzapalne. Także w leczeniu zapalenia oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych.

Uprawa: 

Oregano pochodzi ze środkowej i południowej Europy. Dzieli się na wiele gatunków różniących się zapachem. Jest rośliną wieloletnią występującą obecnie w rejonie śródziemnomorskim, osiągającą wysokość do 80 cm. Charakteryzuje się płożącym kłączem, owalnymi, całobrzegimi liśćmi oraz różowymi, białymi lub czerwonymi kwiatami występującymi w szczytowych podbaldachach. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Roślina ciepłolubna.

Wysiew z nasionek na głębokość do 1,5 cm. Gdy rośliny mają już ok. 10 cm, musimy je wraz z bryłką rozsadzić w odstępie minimum 15 cm. Pierwszy zbiór przed kwitnieniem przez ścinanie gałązek ok. 5 cm. nad ziemią (przyspiesza to krzewienie, co zwiększa następne zbiory). Gałązki suszy się w zacienionym miejscu.

Najlepiej rośnie na glebach ciepłych, przepuszczalnych, żyznych.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.