Faszerowana papryka

Faszerowana papryka
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
15 minut
15 minut
30 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Mięso doprawić solą, pieprzem, dodać cebulę posiekaną w drobną kostkę,
    szczyptę tymianku i oregano. Wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut.
  2. Papryki wydrążyć (nie przekrawając ich) i umyć.
    Pokroić resztę cebuli w krążki, obrać czosnek.
  3. Do garnka wlać 1 łyżkę oleju i na zimny olej wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli
    i poddusić pod przykryciem 5 minut, aż zmięknie.
  4. Wydrążone papryki nadziać mięsem i układać w garnku wydrążoną stroną do góry,
    tak by ściśle do siebie przylegały i się nie przewracały.
    Wrzucić kilka obranych ząbków czosnku - w zależności od upodobań.
  5. Zalać pomidorami z puszki, dodać tymianek i oregano, suszoną bazylię.
    Podlać 1 szklanką bulionu lub wody i przykryć.
  6. Dusić około 30 minut, sprawdzając ilość płynu.
    Pod koniec gotowania dodać posiekane liście bazylii.

    Podawać z sosem, który powstał podczas duszenia, nie ma potrzeby zaprawiania go mąką, ale jeśli ktoś lubi...
    Doskonale smakują również na zimno. Smacznego!
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.