Bigos

Bigos - wspaniały polski tradycyjny bigos
36 komentarzy
Przepis na pyszny tradycyjny polski bigos

Sposobów przygotowania bigosu jest chyba niezliczona ilość, właściwie każda rodzina przygotowuje go trochę inaczej. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, różnych rodzajach mięsa i suszonych grzybach.

 

Dodatek surowej kapusty i suszonych śliwek to już opcja, w zależności od tradycji w rodzinie i gustów smakowych domowników. Ale, jak twierdzą znawcy, im więcej gatunków mięsa i wędlin, tym bigos będzie miał lepszy smak. Ja jednak myślę, że bardzo łatwo można z tym przesadzić i co za dużo, to niezdrowo i niedobrze. Nawet jeden rodzaj mięsa lub wędliny lekkomyślnie dodany na zasadzie "żeby się resztki nie zmarnowały", może nam zepsuć całą zabawę.

 

Każdy przepis na bigos mówi również, aby gotować go możliwie jak najdłużej, im częściej się go odgrzewa, tym lepszy się staje.

 

Kolejnym sekretem udanego bigosu jest dodatek czerwonego wytrawnego wina, to zawsze podniesie jego walory smakowe. Nawet podczas każdego kolejnego odgrzewania dobrze jest podlać bigos czerwonym winem. Oczywiście nie można przesadzić z jego ilością, ponieważ podając bigos powinien on być gęsty, a nie podobny do zupy, gdzie kapusta na talerzu pływa w wodzie.

 

Mam nadzieję, że mój przepis na bigos przypadnie wam do gustu, smacznego!

 

 

Przygotowanie:
30 minut
Smażenie:
20 minut
Duszenie:
30 minut
Gotowanie:
2-3 dni
Trudność: 
Trudne
Ilość porcji: 
10

Składniki

2 kg kiszonej kapusty
1,5 kg mięsa (mieszanego wołowego i wieprzowego)
0,5 kg wędzonych kości
garść suszonych prawdziwków
12 suszonych śliwek
włoszczyzna
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
garść majeranku
50 ml czerwonego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy:
6 jagód jałowca
łyżeczka kolendry
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki kminku
gorczyca biała
pieprz ziołowy
Etapy przygotowania: 
  1. Kapustę posiekać, dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia przez ok 2 godziny aż wyparuje woda. W drugim garnku ugotować w tym czasie wywar z kości i włoszczyzny. Wywarem podlewać w miarę potrzeb kapustę.
  2. We wrzątku namoczyć w osobnych naczyniach grzyby i śliwki, odstawić, żeby napęczniały.
  3. Mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, następnie podlać wywarem i dusić pod przykryciem ok 30 minut.
  4. Namoczone grzyby gotować ok. 30 minut -  grzyby posiekać i dodać do kapusty. Nie wylewać wody tylko dodać ją do kapusty.
  5. Do garnka z kapustą dodać pozostałe przyprawy i składniki, łącznie z mięsem, zalać powierzchnię olejem i gotować przez 3 godziny. Wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
  6. Następnego dnia dodać 50 ml czerwonego wytrawnego wina, gotować aż płyn odparuje i odstawić na kolejny dzień.
  7. Trzeciego dnia doprawić przecierem pomidorowym, i podgrzać często mieszając.
  8. Dopiero teraz jest gotowy do jedzenia ale warto poczekać!
Porady: 

Bigos nabiera smaku przez wielokrotne ogrzewanie i studzenie. Można więc wykonać te czynności w czasie krótszym.

Zamrożenie tak przygotowanego bigosu poprawi jego smak. Podczas odgrzewania należy oczywiście podlać go winem, zamiast wody.

Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 4.8 (87 ocen)
36 komentarzy. Dodaj swój komentarz

Komentarze

Stef
22/12/2013 - 21:23
Bez jaj bardzo proszę. Papryka, chili, kurkuma...No, faktycznie. Słynne staropolskie przyprawy:) I jeszcze ten tradycyjny koncentrat. Nie ma to jak robić ludziom wodę z mózgu.
Mateusz
12/11/2013 - 19:54
dobry
Robert
04/03/2013 - 12:18
Jest super naprawdę godny polecenia! Super przepis, warto przepłukać kapustę przed gotowaniem bo wyjdzie kwasior po dodaniu wina....
darek
24/01/2013 - 13:36
hahaha zabraklo mi ty szczawiu i owocow kiwi a ponadto trzeba dodac garsc natki pietruszki i i kilo moreli a na koniec do pisuarku zeby sie przegryzlo pozniej podgrzewamy w garlodku i zycze zesraczmego pozdrawiam i proponuje przetestowac
zenon
24/12/2012 - 14:18
Od kiedy do tradycyjnego polskiego bigosu używa się kurkumy???
nieznajomy
23/12/2012 - 18:27
bardzo się ciesze lece już do sklepu i kupuję
Marta
08/11/2012 - 22:06
Musze wyprobowac ten przepis, ale 3 dni to strasznie dlugo, trzeba bedzie zrobic duzy garnek i zaprosic gosci. Jesli mi sie uda to polece ten przepis rodzinie i znajomym.
Joanna79
05/11/2012 - 20:33

Faktycznie dodawanie wina przy odgrzewaniu bigosu "odswieża" jego smak. Tylko, że łatwo można przesadzić i wtedy robi się za kwaśny, tak jak mi się to przydarzyło niestety, ale na szczęscie już wiele go wtedy nie zostało.

Anonim
05/04/2012 - 11:44

lece po skladniki, bede gotowac !!!

stan
11/05/2013 - 22:54
No to sruuuuuuuuuuuu!!!
ja
02/04/2012 - 01:33
Przecież ten przepis jest podany w najprostszej formie. Nawet ja to potrafię zrobić, ale nie potrafię się powstrzymać od zjedzenia go i dlatego u mnie nie wytrzymuje dłużej niż 3 dni. Ale przepis na bigos jest po prostu wspaniały! Ogromne dzięki
Anonim
20/03/2012 - 14:41
dla mnie nie do zrobienia.musze prosciej
Anonim
17/02/2012 - 21:19
to jest to !!!!!
Anonim
14/02/2012 - 18:32
Witam,robię ten bigos juz 2 raz z tego przepisu jest super tylko wina nie wlewam ale palce lizac ja robie go dzis a zjem go dopiero w andrzejki wrto czekac uwierzcie mi
Anonim
30/08/2011 - 13:42
SUPEROWY
Anonim
05/08/2011 - 22:47
Przepis jest ok probowalem ale polecam dodac jeszcze troszke wedzonego boczku daje zajebisty smak
Anonim
10/07/2011 - 14:31
ja cie krece jaki dobry....POLECAM
Anonim
27/06/2011 - 01:17
....a jak pachnie....mmm:)
Anonim
26/06/2011 - 00:23

PYYYCHHHHHHOOOOOOOTTTTAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!
WARTO CZEKAĆ 3 DNI!!!!

Anonim
25/06/2011 - 16:38
wlasnie robie wg tego przepisu :) bedzie na, po pasterce ;) tylko planuje dodać jeszcze troche dzemu sliwkowego i zurawin oraz troche zeberek z koscia…
Anonim
25/06/2011 - 15:18
Szybko i smacznie:)))))Polecam ten bigosik
Anonim
16/06/2011 - 23:34
bigos jest przepyszy, polecam
Anonim
10/06/2011 - 00:36
bigos po prostu zajebisty!!!!
Anonim
02/06/2011 - 05:34
Pierwszy raz w życiu (a zyję już kilkadziesiąt lat) zrobiłem bigos.Wyszedł ŚWIETNY choć ma dopiero 1 dzień nie wiem czy doczeka tygodnia......
Anonim
31/05/2011 - 11:07
Bardzo ciekawy przepis. Ja sugerowałbym tylko dużo więcej wina, ewentualnie 100g żurawinówki no i autor zapomniał o dodaniu pieprzu czarnego ziarnistego. Kapusty nie siekam (i tak się rozpadnie w ciągu kilku dni gotowania) natomiast wyciskam ale nie płukam. Sok warto zostawić można ewentualnie dolać. Gotuje zwykle ok. 15 kg, ja zjem z żonką ok 2 kg reszta jest rozdrapana przez znajomych i rodzinę. Polecam
Anonim
11/04/2011 - 19:21
Właśnie kończe go robić. Super !!!!
Anonim
04/04/2011 - 12:57
mam ogromną ochotę na ten bigos,ale boczna lewa ramka zasłania mi połowę przepisu-nic nie widzę:((( może ma ktoś już skopiowany???
Anonim
30/03/2011 - 19:11
Otóż to. Nareszcie znalazłem godny przepis. Bigos to co najmniej tydzień... im starszy tym lepszy. Ja swojego jeszcze nie zrobiłem.Boję się spaprać tę piękną potrawę :( Jem mojej mamy... jest super... schładzany i odgrzewany na przemian. Ale już niedługo. Nazbierałem ze 30 przepisów na bigos w internecie. Powstanie dzieło sztuki z najlepszych dostępnych mięs i kiełbas. Poczekam na świniobicie u wujka. Pozdrawiam prawdziwych smakoszy!
Anonim
24/02/2011 - 17:44
A kto to jest Nigella Lawson?
Anonim
12/12/2010 - 15:39
To mi przypomina przepis z Pana Tadeusza... Ugotowałem, czekałem, skosztowałem, polecam!
Anonim
05/09/2010 - 15:25
na 4ty dzien wyrzucamy, bo juz nie nadaje sie do jedzenia ;)))..
Anonim
20/10/2010 - 17:31
na 4ty dzień nie wyrzucamy, bo już zaczyna nabierać smaku. Tak naprawdę bigos jest ndjlepszy po 7miu dniach, po codziennym podgrzewaniu i odstawianiu do zimnego pomieszczenia. Według mnie przez pierwsze dni to jest bigos z nazwy ale tak naprawdę to po prostu gotowana kapusta z dodatkami
Anonim
14/10/2010 - 17:39
Dlaczego od razu wyrzucamy? Można zamrozić, albo wrzucić gorący w słoiki i po wystygnięciu do lodówki...
Anonim
06/09/2010 - 00:31
nazywaj to jak chcesz, mnie się taki przepis podoba. Niektórym trudno uwierzyć, że kuchnia istniała przed McDonaldem i Nigellą Lawson. ;-)
Anonim
05/09/2010 - 15:23
wyszedl pyszny, ale czekanie trzy dni to udreka. wole szybkie przepisy.
Anonim
29/07/2010 - 15:15
Dzięki, jest faktycznie wyjątkowy.