Bigos

Przepis na pyszny tradycyjny polski bigos
Bigos - wspaniały polski tradycyjny bigos
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 4.7 (92 głosów)
30 minut
20 minut
30 minut
2-3 dni

Sposobów przygotowania bigosu jest chyba niezliczona ilość, właściwie każda rodzina przygotowuje go trochę inaczej. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, różnych rodzajach mięsa i suszonych grzybach.

Dodatek surowej kapusty i suszonych śliwek to już opcja, w zależności od tradycji w rodzinie i gustów smakowych domowników. Ale, jak twierdzą znawcy, im więcej gatunków mięsa i wędlin, tym bigos będzie miał lepszy smak. Ja jednak myślę, że bardzo łatwo można z tym przesadzić i co za dużo, to niezdrowo i niedobrze. Nawet jeden rodzaj mięsa lub wędliny lekkomyślnie dodany na zasadzie "żeby się resztki nie zmarnowały", może nam zepsuć całą zabawę.

Każdy przepis na bigos mówi również, aby gotować go możliwie jak najdłużej, im częściej się go odgrzewa, tym lepszy się staje.

Kolejnym sekretem udanego bigosu jest dodatek czerwonego wytrawnego wina, to zawsze podniesie jego walory smakowe. Nawet podczas każdego kolejnego odgrzewania dobrze jest podlać bigos czerwonym winem. Oczywiście nie można przesadzić z jego ilością, ponieważ podając bigos powinien on być gęsty, a nie podobny do zupy, gdzie kapusta na talerzu pływa w wodzie.

Mam nadzieję, że mój przepis na bigos przypadnie wam do gustu, smacznego!

Składniki

przyprawy:

Etapy przygotowania

  1. Kapustę posiekać, dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia przez ok 2 godziny aż wyparuje woda. W drugim garnku ugotować w tym czasie wywar z kości i włoszczyzny. Wywarem podlewać w miarę potrzeb kapustę.
  2. We wrzątku namoczyć w osobnych naczyniach grzyby i śliwki, odstawić, żeby napęczniały.
  3. Mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, następnie podlać wywarem i dusić pod przykryciem ok 30 minut.
  4. Namoczone grzyby gotować ok. 30 minut -  grzyby posiekać i dodać do kapusty. Nie wylewać wody tylko dodać ją do kapusty.
  5. Do garnka z kapustą dodać pozostałe przyprawy i składniki, łącznie z mięsem, zalać powierzchnię olejem i gotować przez 3 godziny. Wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
  6. Następnego dnia dodać 50 ml czerwonego wytrawnego wina, gotować aż płyn odparuje i odstawić na kolejny dzień.
  7. Trzeciego dnia doprawić przecierem pomidorowym, i podgrzać często mieszając.
  8. Dopiero teraz jest gotowy do jedzenia ale warto poczekać!

Bigos nabiera smaku przez wielokrotne ogrzewanie i studzenie. Można więc wykonać te czynności w czasie krótszym.

Zamrożenie tak przygotowanego bigosu poprawi jego smak. Podczas odgrzewania należy oczywiście podlać go winem, zamiast wody.

Komentarze

Anonim
29-07-2010
Dzięki, jest faktycznie wyjątkowy.
Anonim
05-09-2010
wyszedl pyszny, ale czekanie trzy dni to udreka. wole szybkie przepisy.
Anonim
05-09-2010
na 4ty dzien wyrzucamy, bo juz nie nadaje sie do jedzenia ;)))..
Anonim
06-09-2010
nazywaj to jak chcesz, mnie się taki przepis podoba. Niektórym trudno uwierzyć, że kuchnia istniała przed McDonaldem i Nigellą Lawson. ;-)
Anonim
14-10-2010
Dlaczego od razu wyrzucamy? Można zamrozić, albo wrzucić gorący w słoiki i po wystygnięciu do lodówki...
Anonim
20-10-2010
na 4ty dzień nie wyrzucamy, bo już zaczyna nabierać smaku. Tak naprawdę bigos jest ndjlepszy po 7miu dniach, po codziennym podgrzewaniu i odstawianiu do zimnego pomieszczenia. Według mnie przez pierwsze dni to jest bigos z nazwy ale tak naprawdę to po prostu gotowana kapusta z dodatkami
Anonim
12-12-2010
To mi przypomina przepis z Pana Tadeusza... Ugotowałem, czekałem, skosztowałem, polecam!
Anonim
24-02-2011
A kto to jest Nigella Lawson?
Anonim
30-03-2011
Otóż to. Nareszcie znalazłem godny przepis. Bigos to co najmniej tydzień... im starszy tym lepszy. Ja swojego jeszcze nie zrobiłem.Boję się spaprać tę piękną potrawę :( Jem mojej mamy... jest super... schładzany i odgrzewany na przemian. Ale już niedługo. Nazbierałem ze 30 przepisów na bigos w internecie. Powstanie dzieło sztuki z najlepszych dostępnych mięs i kiełbas. Poczekam na świniobicie u wujka. Pozdrawiam prawdziwych smakoszy!
Anonim
04-04-2011
mam ogromną ochotę na ten bigos,ale boczna lewa ramka zasłania mi połowę przepisu-nic nie widzę:((( może ma ktoś już skopiowany???
Anonim
11-04-2011
Właśnie kończe go robić. Super !!!!
Anonim
31-05-2011
Bardzo ciekawy przepis. Ja sugerowałbym tylko dużo więcej wina, ewentualnie 100g żurawinówki no i autor zapomniał o dodaniu pieprzu czarnego ziarnistego. Kapusty nie siekam (i tak się rozpadnie w ciągu kilku dni gotowania) natomiast wyciskam ale nie płukam. Sok warto zostawić można ewentualnie dolać. Gotuje zwykle ok. 15 kg, ja zjem z żonką ok 2 kg reszta jest rozdrapana przez znajomych i rodzinę. Polecam
Anonim
02-06-2011
Pierwszy raz w życiu (a zyję już kilkadziesiąt lat) zrobiłem bigos.Wyszedł ŚWIETNY choć ma dopiero 1 dzień nie wiem czy doczeka tygodnia......
Anonim
10-06-2011
bigos po prostu zajebisty!!!!
Anonim
16-06-2011
bigos jest przepyszy, polecam
Anonim
25-06-2011
Szybko i smacznie:)))))Polecam ten bigosik
Anonim
25-06-2011
wlasnie robie wg tego przepisu :) bedzie na, po pasterce ;) tylko planuje dodać jeszcze troche dzemu sliwkowego i zurawin oraz troche zeberek z koscia…
Anonim
26-06-2011
PYYCHHOOTTTAA!! WARTO CZEKAĆ 3 DNI!!!!
Anonim
27-06-2011
....a jak pachnie....mmm:)
Anonim
10-07-2011
ja cie krece jaki dobry....POLECAM
Anonim
05-08-2011
Przepis jest ok probowalem ale polecam dodac jeszcze troszke wedzonego boczku daje zajebisty smak
Anonim
30-08-2011
SUPEROWY
Anonim
14-02-2012
Witam,robię ten bigos juz 2 raz z tego przepisu jest super tylko wina nie wlewam ale palce lizac ja robie go dzis a zjem go dopiero w andrzejki wrto czekac uwierzcie mi
Anonim
17-02-2012
to jest to !!!!!
Anonim
20-03-2012
dla mnie nie do zrobienia.musze prosciej
ja
02-04-2012
Przecież ten przepis jest podany w najprostszej formie. Nawet ja to potrafię zrobić, ale nie potrafię się powstrzymać od zjedzenia go i dlatego u mnie nie wytrzymuje dłużej niż 3 dni. Ale przepis na bigos jest po prostu wspaniały! Ogromne dzięki
Anonim
05-04-2012
lece po skladniki, bede gotowac !!!
stan
11-05-2013
No to sruuuu!!!
Joanna79
05-11-2012
Faktycznie dodawanie wina przy odgrzewaniu bigosu "odswieża" jego smak. Tylko, że łatwo można przesadzić i wtedy robi się za kwaśny, tak jak mi się to przydarzyło niestety, ale na szczęscie już wiele go wtedy nie zostało.
Marta
08-11-2012
Musze wyprobowac ten przepis, ale 3 dni to strasznie dlugo, trzeba bedzie zrobic duzy garnek i zaprosic gosci. Jesli mi sie uda to polece ten przepis rodzinie i znajomym.
nieznajomy
23-12-2012
bardzo się ciesze lece już do sklepu i kupuję
zenon
24-12-2012
Od kiedy do tradycyjnego polskiego bigosu używa się kurkumy???
darek
24-01-2013
hahaha zabraklo mi ty szczawiu i owocow kiwi a ponadto trzeba dodac garsc natki pietruszki i i kilo moreli a na koniec do pisuarku zeby sie przegryzlo pozniej podgrzewamy w garlodku i zycze zesraczmego pozdrawiam i proponuje przetestowac
Robert
04-03-2013
Jest super naprawdę godny polecenia! Super przepis, warto przepłukać kapustę przed gotowaniem bo wyjdzie kwasior po dodaniu wina....
Mateusz
12-11-2013
dobry
Stef
22-12-2013
Bez jaj bardzo proszę. Papryka, chili, kurkuma...No, faktycznie. Słynne staropolskie przyprawy:) I jeszcze ten tradycyjny koncentrat. Nie ma to jak robić ludziom wodę z mózgu.

Dodaj komentarz