Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 4.7 (46 głosów)
30 minut
ok. 1 godziny

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Groch dokładnie przebrać,namoczyć w wodzie przez ok 20 minut. Przebrany i umyty groch zalać zimną wodą (lub bulionem) i gotować, od czasu do czasu mieszając.
  2. Cebulę i marchew obrać, wrzucić do blendera i zmiksować z łyżką wazową wody z gotującego się grochu, dodać do grochu. Dodać ząbek czosnku. Po ok 40 minutach (kiedy groch jest miękki) zmiksować go razem z wodą, w której się gotował.
  3. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i posolić.
  4. Wędzonkę pokroić w słupki, zezłocić na patelni, dodać posiekaną cebulę, zrumienić i dodać do zupy wraz z tłuszczem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Podawać z grzankami.

Zupa gotuje się długo, ale warto poczekać.

Komentarze

Judyta
05-06-2015
Faktycznie łatwy przepis, nawet nie sądziłam. Ale udało się bez problemów. Dzięki

Dodaj komentarz