Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce
Brak komentarzy
Przygotowanie:
30 minut
Gotowanie:
ok. 1 godziny
Trudność: 
Łatwe
Ilość porcji: 
4

Składniki

1/2 kg grochu łuskanego
1,5 l wody lub bulionu
30 dag wędzonki
1 cebula
2 marchewki
5 ziemniaków
1 ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz do smaku
Etapy przygotowania: 
  1. Groch dokładnie przebrać,namoczyć w wodzie przez ok 20 minut. Przebrany i umyty groch zalać zimną wodą (lub bulionem) i gotować, od czasu do czasu mieszając.
  2. Cebulę i marchew obrać, wrzucić do blendera i zmiksować z łyżką wazową wody z gotującego się grochu, dodać do grochu. Dodać ząbek czosnku. Po ok 40 minutach (kiedy groch jest miękki) zmiksować go razem z wodą, w której się gotował.
  3. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i posolić.
  4. Wędzonkę pokroić w słupki, zezłocić na patelni,dodać posiekaną cebulę, zrumienić i dodać do zupy wraz z tłuszczem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Podawać z grzankami.
Porady: 

Zupa gotuje się długo ale warto poczekać.

Rodzaj potrawy: 
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 4.7 (46 ocen)
Nie dodano jeszcze komentarzy do tego wpisu. Dodaj swój komentarz