Barszcz z uszkami

aromatyczny barszcz wigilijny
Barszcz z uszkami
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
30 minut
ok. 60 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny.
  2. Umyte i obrane warzywa zalać ok. 1 l zimnej wody, dodać namoczone grzyby, jabłko, goździki, ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotować wywar.
  3. Kiedy buraki będą miękkie dodać sok z cytryny by wywar nie stracił koloru.
  4. Przecedzić wywar przez sito, dodać pokrojone grzyby, śliwki oraz rozgnieciony czosnek, majeranek i zakwas, dokładnie wymieszać.
  5. Gotować na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia.
  6. Doprawić zupę do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  7. Podawać z uszkami lub pasztecikami.

Z ugotowanych buraków można zrobić pyszną sałatkę z jogurtem.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.