Lasagne

Lasagne
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
20 minut
45 minut

Składniki

Sos beszamelowy:

Etapy przygotowania

1. Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami.
Dodać posiekane pomidory z puszki (masa powinna być luźna) i zioła.
Dokładnie wymieszać. Odstawić.
2. Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótko przesmażyć.
Zdjąć z ognia, dodać zimne mleko i dokładnie rozmieszać na aksamitną masę.
Postawić na ogniu, dodać sól i gałkę muszkatołową. Mieszać, aż masa zgęstnieje.
Na spód naczynia do zapiekania nalać sos beszamelowy, ułożyć na nim płaty makaronu tak, by tworzyły dno.
Posypać serem, zalać sosem i znów makaron. Następnie warstwa mięsa i sosu.
3. Sos jest spoiną więc powinno to wyglądać tak:
Sos, makaron, sos, mięso, sos, ser, makaron, itd... na wierzchu warstwa sosu i sera.
4. Piec w 180 stopniach przez ok 45 minut.

Dla wzbogacenia potrawy można dodać na wierzch np. mozarellę i pieczarki pokrojone w plasterki.

Dodano 2 komentarze.

Komentarze

Dominik
06-03-2017
Pardzo dobry przepis mam nadieje że Venezuela takich przepisuw więcej
Dominik
06-03-2017
Przepraszam now pardzo tulip bardzo o zamiast Venezuela to bendzie dzienkuję

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.