Szparagi sauté z cytryną

wg Danilo Alfaro
You must have Javascript enabled to use this form.
5 minut
10 minut
Doskonały dodatek do potraw z kurczaka lub owoców morza. A same podawane z ryżem stanowią doskonały sposób na lekki obiad.

Składniki

Etapy przygotowania

1. Szparagi obrać i usunąć twarde końcówki. Pociąć je w kawałki długości 2 cm.

2. Na patelni o grubym dnie roztopić masło na średnim ogniu.

3. Dodać cebulę i podsmażyć przez 2-3 minuty, aż będzie lekko przezroczysta.

4. Dodać wino i dusić przez ok. 2 minuty, aż ilość płynu zredukuje się do połowy.

5. Dodać szparagi i podsmażać je przez 3-4 minuty, delikatnie obracając od czasu do czasu (najlepiej przez podrzucanie patelnią - saute).

6. Posypać tymiankiem i polać sokiem z połowy cytryny i podsmażyć jeszcze przez minutę.

7. Podawać natychmiast, posypując solą i ewentualnie pieprzem oraz polewając sokiem z cytryny do smaku.

Aby sprawdzić na czym polega smażenie warzyw sauté, zobacz artykuł Warzywa smażone sauté

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Sprawdź także

Przyprawy

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.