Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa
9 komentarzy
tradycyjna polska potrawa wielkanocna

Na świecie biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z niemiecką kiełbasą Weißwurst, lecz jednak dla nas Polaków liczy się głównie nasza. A różnią się one dosyć znacznie. Chociaż obie są nietrwałe, surowe albo sparzone i rozdrobnione, w cienkim wieprzowym jelicie, to polska biała kiełbasa zrobiona jest z wieprzowego mięsa, czasem z dodatkiem wołowego, a niemiecka z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny. Niemiecka jest jaśniejsza, dosłownie biała, natomiast polska biała kiełbasa ma barwę nieco ciemniejszą lecz nadal jasną, a jeśli jest różowa, to wskazuje zawartość składników konserwujących, zwłaszcza soli peklującej.

Po sparzeniu kiełbasa nabiera szarego koloru, powinna ona być wtedy krucha i soczysta, a nie twarda, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem użytych przypraw. Polską białą kiełbasę przyprawia się głównie solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tradycja sporządzania białej kiełbasy w Polsce sięga 17 wieku i dotyczy terenów Wielkopolski.

W Polsce jest ona serwowana tradycyjnie w czasie Świąt Wielkiej Nocy i zwykle bywa składnikiem święconki. Tradycyjnie też jada się ją z chrzanem.

Przygotowanie:
5 minut
Gotowanie:
10 minut
Pieczenie:
30 minut
Trudność: 
Bardzo łatwe
Ilość porcji: 
6

Składniki

1 kg białej kiełbasy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Etapy przygotowania: 
  1. Kiełbasę bardzo delikatnie nakłuć widelcem, włożyć do garnka i zalać osoloną wodą. Gotować na najmniejszym ogniu około 10 minut. Wyjąć i odsączyć.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Kiełbasę zwinąć w wianek i ułożyć w naczyniu do zapiekania, włożyć cebulę i nieobrane ząbki czosnku, polać oliwą i masłem, posypać tymiankiem i przyprawami.
  4. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Podawać z pieczywem i chrzanem.
Porady: 

Kiełbasę można ugotować w piwie, bardzo powoli i oczywiście wtedy bez soli.

Rodzaj potrawy: 
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Przyprawy: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 4.7 (47 ocen)
9 komentarzy. Dodaj swój komentarz

Komentarze

Zikinellelhfflc
07/07/2013 - 22:44
Famsweema <a href=http://vikaswieier.com>xaikalitag</a> voxBoGNeese http://usillumaror.com - iziananatt HicUnisip http://gussannghor.com wrasmalmolord
kuchar
30/03/2013 - 10:26
Jak nie macie nic mądrego do powiedzenia to nie piszcie "poprawy wyrazu". Nieważne jak jest napisane, ważne żeby dało się odczytać! To nie jest lekcja polskiego
beata78
12/10/2012 - 15:16

Ha, musze to wyprobowac, zwlaszcza z piwem. Ciekawy przepis, dzieki.

Anonim
07/05/2011 - 10:17
A ja robie tak: blache smaruje olejem - ma byc tłusta. Bialą kiełbase płukam w zimnej wodzie i mokrą kładę na blachę. Wsypuję na rękę "mieszankę przypraw" obojetnie jaką, oby była do mięsa i dokładnie "masuję" kazdą kiełbaskę. Wkładam blache do lodówki na 1godz. Potem do pekarnika 180stopni na 60minut. sprawdzam jak nie jest ładnie przyrumieniona to jeszcze 10 mimut. Pychotka i bez gotowania. Wg.mojej rodziny gotowanie białej kiełbasy to profanacja tej potrawy.
felix
28/02/2014 - 16:15
a ja tam zawsze gotuję białą kiełbasę. od dziecka mama mi tak podawała. tylko taka mi smakuje. kupuję od henryka kani. dodaję cebulkę i jest git
Anonim
30/03/2012 - 17:36

tez tak lubie...ale mówi sie płuczę nie płukam - nie ma takiego wyrazu "płukam"

nowy
28/04/2012 - 16:45

W głowie się komuś poprzewracało!!!
Tu jast mowa o jedzeniu a nie nauka języka.Wstyd

Michał
14/04/2014 - 20:34
Właśnie! W głowie sie komóź pobrzefrało! Tó jast mowa o jecenió a nie nałóka jenzyka. Wzdyt
a.i.
30/03/2013 - 15:08
Matoły do szkoły- tylko po co?.

Dodaj komentarz