Pieczona biała kiełbasa

tradycyjna polska potrawa wielkanocna
Pieczona biała kiełbasa
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 4.7 (47 głosów)
5 minut
10 minut
30 minut

Na świecie biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z niemiecką kiełbasą Weißwurst, lecz jednak dla nas Polaków liczy się głównie nasza. A różnią się one dosyć znacznie. Chociaż obie są nietrwałe, surowe albo sparzone i rozdrobnione, w cienkim wieprzowym jelicie, to polska biała kiełbasa zrobiona jest z wieprzowego mięsa, czasem z dodatkiem wołowego, a niemiecka z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny. Niemiecka jest jaśniejsza, dosłownie biała, natomiast polska biała kiełbasa ma barwę nieco ciemniejszą lecz nadal jasną, a jeśli jest różowa, to wskazuje zawartość składników konserwujących, zwłaszcza soli peklującej.

Po sparzeniu kiełbasa nabiera szarego koloru, powinna ona być wtedy krucha i soczysta, a nie twarda, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem użytych przypraw. Polską białą kiełbasę przyprawia się głównie solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tradycja sporządzania białej kiełbasy w Polsce sięga 17 wieku i dotyczy terenów Wielkopolski.

W Polsce jest ona serwowana tradycyjnie w czasie Świąt Wielkiej Nocy i zwykle bywa składnikiem święconki. Tradycyjnie też jada się ją z chrzanem.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Kiełbasę bardzo delikatnie nakłuć widelcem, włożyć do garnka i zalać osoloną wodą. Gotować na najmniejszym ogniu około 10 minut. Wyjąć i odsączyć.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Kiełbasę zwinąć w wianek i ułożyć w naczyniu do zapiekania, włożyć cebulę i nieobrane ząbki czosnku, polać oliwą i masłem, posypać tymiankiem i przyprawami.
  4. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Podawać z pieczywem i chrzanem.
Kiełbasę można ugotować w piwie, bardzo powoli i oczywiście wtedy bez soli.

Komentarze

Anonim
07-05-2011
A ja robie tak: blache smaruje olejem - ma byc tłusta. Bialą kiełbase płukam w zimnej wodzie i mokrą kładę na blachę. Wsypuję na rękę "mieszankę przypraw" obojetnie jaką, oby była do mięsa i dokładnie "masuję" kazdą kiełbaskę. Wkładam blache do lodówki na 1godz. Potem do pekarnika 180stopni na 60minut. sprawdzam jak nie jest ładnie przyrumieniona to jeszcze 10 mimut. Pychotka i bez gotowania. Wg.mojej rodziny gotowanie białej kiełbasy to profanacja tej potrawy.
Anonim
30-03-2012
tez tak lubie...ale mówi sie płuczę nie płukam - nie ma takiego wyrazu "płukam"
nowy
28-04-2012
W głowie się komuś poprzewracało!!! Tu jast mowa o jedzeniu a nie nauka języka.Wstyd
a.i.
30-03-2013
Matoły do szkoły- tylko po co?.
Michał
14-04-2014
Właśnie! W głowie sie komóź pobrzefrało! Tó jast mowa o jecenió a nie nałóka jenzyka. Wzdyt
felix
28-02-2014
a ja tam zawsze gotuję białą kiełbasę. od dziecka mama mi tak podawała. tylko taka mi smakuje. kupuję od henryka kani. dodaję cebulkę i jest git
beata78
12-10-2012
Ha, musze to wyprobowac, zwlaszcza z piwem. Ciekawy przepis, dzieki.
kuchar
30-03-2013
Jak nie macie nic mądrego do powiedzenia to nie piszcie "poprawy wyrazu". Nieważne jak jest napisane, ważne żeby dało się odczytać! To nie jest lekcja polskiego
Olek
18-05-2014
I miej tu czlowieku pretensje do politykow ze sie o stolki bija, jak tu caly narod taki. Tylko nie rozumie o co Wy sie tu scieracie Przygotujcie sobie biala kilebase w/g przepisu i postujcie jak Wam smakuje , bo chyba po to tu zagladamy i po to zostal stworzony ten blog. Pozdrawiam pieniaczy :D
kamillo
27-05-2014
bardzo pyszna pieczona kielbaska:) czasem pojde i jem nawet na zimno, tak za nia przepadam :) ale co do kielbasek jestem dosyc wybredna, jadam tylko mojej mamy i jesli ze sklepu to od Kani:) wiec polecam!

Dodaj komentarz