Bazylia

Bazylia

Ocimum basilicum

Przyprawy ziołowe

Bazylia ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, jest głównym składnikiem pesto.

Uprawa: 

Bazylia to roślina jednoroczna, dorasta do 40-50 cm. Uprawia się ją z nasion, na stanowisku nasłonecznionym, chronionym przed wiatrem i mrozem. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, próchnicza, lekka. Rozmnażanie: od marca siać w miejscu ciepłym, od połowy maja przesadzać do doniczek lub bezpośrednio do gruntu.

Wymaga umiarkowanego podlewania i utrzymywania stałej wilgotności ziemi. Co dwa, trzy tygodnie należy obrywać część liści tak, aby roślina mogła wydać młode, świeże liście i aby opóźnić kwitnięcie. Po cięciu roślina odrasta i powtórnie kwitnie. Może być sadzona w ogrodzie, bezpośrednio w glebie, ale nadaje się też do doniczek.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.