Schab z białą kiełbasą

Schab z białą kiełbasą
Brak komentarzy
Przygotowanie:
20 minut
Duszenie:
30 minut
Pieczenie:
20 minut
Trudność: 
Łatwe
Ilość porcji: 
6

Składniki

1 kg schabu
30 dkg białej kiełbasy
4 plastry boczku
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka mąki
300 ml bulionu
Etapy przygotowania: 
  1. Schab umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż nie przecinając do końca.  Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Kiełbasę zawinąć w plastry boczku i ułożyć na mięsie i zawinąć mięso
    w ścisłą roladę, mocno związać białą naturalną nicią, delikatnie obtoczyć w mące.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i zrumienić roladę z każdej strony.
  4. Wlać bulion, dodać posiekaną cebulę, przykryć i dusić ok 30 minut na małym ogniu.
  5. Mięso odkryć i wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni)na ok 20 minut.
    W połowie pieczenia posypać mięso tymiankiem. Co jakiś czas podlewać mięso sosem.
  6. Wyjąć mięso, do powstałego sosu dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, zagotować.
  7. Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem.
Porady: 

Zamiast białej kiełbasy można użyć np kabanosów

Rodzaj potrawy: 
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Zamknij
Wypróbuj też przepis: 
Przyprawy: 
Ocena: 
Brak ocen
Nie dodano jeszcze komentarzy do tego wpisu. Dodaj swój komentarz