Majeranek

Majeranek

Origanum majorana

Przyprawy ziołowe

Majeranek ma wiele zastosowań w kuchni, szczególnie polskiej - biała kiełbasa, biały barszcz, sosy i większość naszych potraw. Dodajemy go do potraw, aby ułatwić ich trawienie. Działa pobudzając czynności żołądka, znosi nadmierną fermentację jelitową oraz wzdęcia. Ma właściwości moczopędne, rozkurczowe i rozgrzewające.

Najlepiej komponuje się z kminkiem, do wszystkich potraw ciężkostrawnych, takich jak groch, kapusta czy wieprzowina. Dodając do potraw najlepszy efekt uzyskamy zamiast mielenia pocierając w rękach majeranek tuż nad potrawą, aby listki i płatki były lekko roztarte, a nie zmielone.

Uprawa: 

Jest rośliną jednoroczną osiągającą do 40 centymetrów.

Powinien mieć glebę żyzną, przepuszczalną i próchniczną, nasłonecznione stanowisko. Im lepsza gleba, tym wyższy plon. Po wykiełkowaniu wymaga dużo światła i regularnego nawadniania oraz nawożenia.

Pierwszy zbiór przed kwitnieniem przez ścinanie gałązek ok. 5 cm. nad ziemią (przyspiesza to krzewienie, co zwiększa następne zbiory). Gałązki suszy się w zacienionym miejscu.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Przyprawa użyta w przepisie

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.