Czosnek

Czosnek ma wiele zastosowań kulinarnych. Im drobniej jest zgnieciony tym silniejszy ma smak. Dodawany do potraw gotowanych i smażonych traci przykry zapach. Surowy czosnek jest niezbędny w pesto oraz w tradycyjnym francuskim sosie vinaigrette.

Stosowany jest do przyprawiania dań mięsnych, sosów i majonezów, zup ziołowych, sałat i potraw z ziemniaków. Harmonizuje z mocnymi ziołami i innymi przyprawami do słonych potraw.

Młode liście są częstym dodatkiem do potraw smażonych lub pieczonych w kuchniach wschodnioazjatyckich, gdzie indziej posiekane spożywane są analogicznie jak szczypiorek.

Czosnek ma właściwości lecznicze i bakteriobójcze. To popularny domowy środek walki z przeziębieniem znany i stosowany od lat. Spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie zmniejsza ryzyko zawałów. Dobra rada dla tych, którzy obawiają się o nieprzyjemny zapach. Nieprzyjemny zapach czosnku z ust usuwa chlorofil, który w dużych ilościach występuje w zielonych liściach pietruszki, pokrzywy i szczawiku. Zapach osłabia się także po zjedzeniu jabłek i wypiciu mleka.

Uprawa: 

Nieuszkodzone i zdrowe ząbki czosnku sadzimy w ziemi pionowo, piętką w dół, zachowując odstęp ok 5 cm. W czasie upałów oraz suszy wymaga podlewania.

Czosnek dosyć dobrze zimuje dzięki wytrzymałości na niskie temperatury. Dobrze ukorzeniony jesienią przetrzyma zimę i wznowi wzrost wczesną wiosną, przy temperaturze 3 do 5°C.

Ma dość duże wymagania glebowe, do jego uprawy wskazane są gleby organiczne, gliniasto-piaszczyste, przepuszczalne, niezlewne, jednak dobrze utrzymujące wodę.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.