Goździki

Goździki

Syzygium aromaticum

Przyprawy korzenne

Dzięki swojemu korzenno-słodkiemu smakowi goździki nadają się zarówno do deserów, jak i potraw pikantnych. Używa się ich do: soków owocowych, koktajli, grzanego wina, ponczu i kruszonu, do ciast, pierników, czerwonej kapusty, pieczeni wieprzowej, szynki, dziczyzny, do ryb – karpia i węgorza, a także do kapuśniaku i marynat. Goździk wetknięty w cebulę, znacznie poprawia smak bulionu.

Przyprawa ta harmonizuje z cynamonem, kardamonem, imbirem, pieprzem, liśćmi laurowymi, cebulą i czosnkiem. Nie należy jednak łączyć jej ze świeżym, pachnącym zielem.

Uprawa: 

Goździki to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego czyli czapetki pachnącej, rośliny rosnącej dziko w Indonezji, a uprawianej w krajach o klimacie równikowym - na Półwyspie Malajskim, na Zanzibarze i Madagaskarze, Sri Lance, też w Kenii, na Komorach i Seszelach.

Dobre goździki powinny być tłuste i ciężkie. Wrzucone do wody powinny tonąć lub przynajmniej ustawiać się pionowo. Goździki należy przechowywać w naczyniach szklanych, szczelnie zamkniętych, chronić je przed słońcem i wysychaniem.

Olejek goździkowy - eugenol, który nadaje goździkom charakterystyczny zapach, jest silnym antyoksydantem, stosowanym w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Olejek goździkowy ma działanie antyseptyczne, pobudzające i rozkurczające.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.