Dżem pomidorowy

Dżem pomidorowy
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
10 minut
ok. 1 godziny
Wspaniały, aromatyczny dżem z pomidorów może być użyty wszędzie tam, gdzie do tej pory stosowałaś ketchup - na kanapki, burgery, zapiekanki, do mięs, owoców morza itd. Możliwości są nieograniczone.

Składniki

Etapy przygotowania

1. Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić - w kostkę.

2. Wszystkie składniki wrzucić do garnka.

3. Doprowadzić do zagotowania, często mieszając.

4. Zmniejszyć ogień i dusić przez ok. godzinę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Tak przygotowany dżem z pomidorów można zamrozić lub spasteryzować w słoiku. Do wykorzystania na co dzień trzeba go przechowywać w lodówce, powinien wytrzymać do 2 miesięcy.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.