Śledzie korzenne

Śledzie korzenne
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
10 minut
3 dni

najczęściej robię je na Wigilię.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Filety pokroić na jednakowe porcje, jeśli są zbyt słone namoczyć,
    opłukać i wysuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki.
    Przygotować wyparzone słoiczki.
  2. W słoikach układać warstwami cebulę i śledzie.
    Do każdego słoiczka włożyć po listku laurowym, kilka ziaren pieprzu
    i ziela angielskiego oraz goździki (zależnie od upodobań, ja daję po 3 na słoik).
    Można także do każdego słoiczka włożyć po pół plasterka cytryny,
    razem ze skórką. Są wtedy bardziej wytrawne.
  3. Po wierzchu posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny.
    Zalać olejem, odstawić na 2-3 dni - zależy od silnej woli.
    Smacznego!

Komentarze

smakosz
25-02-2010
Mam nadzieje, ze jak przyjdzie wigilia to wroce tu zeby to wyprobowac

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.