Cynamon

Cinnamomum

Przyprawy korzenne

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego oraz wielu innych gatunków tego rodzaju. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się z pędów ciętych dwa razy w sezonie (maj i październik). Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu. W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cecha charakterystyczna dla gatunku) tworząc złączone dwie rurki, nazywane laskami.

Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.

Uprawa: 

Cynamonowce uprawiane są w krajach południowej i wschodniej Azji. Cynamon importowany do Europy pochodzi przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego, który jest najbardziej ceniony. Inne gatunki cynamonowców uprawiane są m.in. na Jawie i Sumatrze, w Wietnamie, Indiach, Pakistanie i w Chinach. Są one rzadko importowane do Europy i mają znaczenie tylko dla kuchni regionalnych.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.