Curry

Curry

கறி

Przyprawy inne

Nazwa pochodzi z języka tamilskiego i oznacza sos. W krajach południowo-wschodniej Azji to przede wszystkim potrawa złożona z mieszanki świeżych przypraw utartych w moździerzu (masala) w formie sosu do np. ryżu (pasta curry). Dzięki tej mieszance ryż w tej potrawie przybiera barwę przyprawy. Na Zachodzie nazwa curry kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry).

Istnieje wiele odmian curry, różniących się smakiem w zależności od doboru składników, którymi najczęściej są: kurkuma, imbir, kozieradka, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna i chili. Czasami do nich dodaje się inne: cynamon, czosnek pospolity, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon. Nie ma ściśle ustalonych proporcji przypraw, z których przygotowuje się curry. Dlatego też curry może być różnorodne, w dziesiątkach różnych wersji, różniące się smakiem i barwą - od żółtej, przez pomarańczową, czerwoną do ciemnobrązowej. Z kolei liście curry - suszone liście drzewa Murraia Koeniga bywają składnikiem mieszanki curry. Są dostępne w całości lub w formie sproszkowanej. Mimo zbieżności nazwy nie stanowią jednak koniecznego składnika mieszanki przypraw curry.

Używanie liści curry może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Sama mieszanka curry w formie proszku jest wrażliwa na wilgoć oraz na światło, dlatego zaleca się przechowywanie jej w szczelnie zamkniętych i zaciemnionych pojemnikach.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Przyprawa użyta w przepisie

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.