Pasta curry

Pasta curry
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
5 minut
> 30 minut

Istnieją tysiące odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczają odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i mieszać, aż stanie się przezroczysta.
  2. Dodać imbir, czosnek i posiekane chili (jeśli używasz). Mieszać przez 30 sekund, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały. Gotować do 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodać kurkumę, kminek, kolendrę i gotować, nadal bardzo delikatnie przez kolejne 5 minut. Uważaj, żeby nie spalić! Zdjąć z ognia i ostudzić.
  4. Do koncentratu zmieszanego z wodą dodać zawartość patelni i zmiksować na gładką masę.
  5. Umieścić mieszaninę z powrotem na patelni i gotować przez 20 - 30 minut (im dłużej, tym lepiej) na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Można dodać trochę gorącej wody, gdy zacznie przywierać do patelni.
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Sprawdź także

Przyprawy

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.