Mini Lasagne

Mini Lasagne
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
10 minut
45 minut
5 minut
15 minut

Łatwe do zrobienia lasagne z użyciem ravioli, nadziewanych pieczonymi pomidorami z dużą ilością sera i świeżą bazylią.

Składniki

Etapy przygotowania

1. Pomidory należy pokroić w plastry.

2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym ułóż plasterki pomidorów i skrop około 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i mieszanką włoską,  piecz, aż pomidory będą miękkie i skarmelizowane, ok. 45 minut.

3. W tym czasie zagotuj w garnku wodę i ugotuj ravioli według wskazówek na opakowaniu.

4. Gdy pomidory będą już gotowe, zbuduj mini lasagne w małych foremkach (takich, jak do małych babeczek), układając warstwami od spodu ravioli, na nie pieczone pomidory, a na to ser mozzarella, następnie ser Parmigiano Reggiano i 1 liść bazylii. Następnie powtórz warstwy w takiej samej kolejności, poza drugim liściem bazylii.

5. Podnieś temperaturę w piekarniku do 190 stopni i wstaw foremki na około 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu udekoruj pozostałymi liśćmi bazylii i podawaj.

Zastosowaną tutaj mieszankę włoską możesz łatwo sama wykonać. Sprawdź w dziale Przyprawy, albo poszukaj linka poniżej.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Sprawdź także

Przyprawy

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.