Sos Worcestershire

Sos Worcestershire

także sos Worcester

Przyprawy inne

Jest to sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji, produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester (zachodnia Anglia) od 1837 roku. Sos jest dodatkiem do dań gotowanych i niegotowanych, w szczególności do wołowiny. Jest ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu Krwawa Mary.

Oryginalna receptura na sos Worcestershire bazuje na sosie otrzymanym w wyniku fermentacji anchois z dodatkiem octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków.

Świeżo sfermentowany sos z anchois jest bardzo mocny, praktycznie niejadalny, dopiero po długim przechowywaniu sos traci na swej ostrości i można go spożywać.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Przyprawa użyta w przepisie

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.