Sałatka Caesara

Sałatka Caesara
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
15 minut

Przepis stworzony w 1924 roku przez Caesara Cardiniego, włoskiego restauratora mieszkającego i pracującego w Tihuanie w Meksyku, od którego imienia nazwana jest ta potrawa.

Składniki

Sos:

Etapy przygotowania

  1. Do miski wybić zółtko, dodać dokładnie roztarty z solą czosnek, sok z cytryny, musztardę i sos Worcestershire, ewentualnie roztarte anchois.
    Dobrze wymieszać.
  2. Następnie bardzo powoli wlewać oliwę z oliwek i mieszać do uzyskania konsystencji majonezu.
  3. Rozdzielić liście sałaty, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
  4. Wrzucić do miski z sosem. Delikatnie wymieszać. Dodać grzanki i starty parmezan. Ewentualnie posolić do smaku.
  5. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Świetnym dodatkiem do tej sałatki jest chrupiący bekon lub grillowany kurczak pokrojony w kostkę.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.