Gałka musztatołowa

Gałka musztatołowa

Myristica fragrans

Przyprawy korzenne

Gałka i kwiat muszkatołowy są cenione w europejskiej kuchni od bardzo dawna. Przyprawia się nimi zarówno potrawy słodkie, jak i pikantne. Słodkawo gorzki smak przyprawy idealnie współgra z pasztetami, potrawami mięsnymi, szpinakiem, kalafiorem, brukselką, sosem beszamelowym, małżami, sufletem serowym, piernikami, tartami jabłkowymi i sałatkami. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, sosów a także do pierników, deserów i win.

Gałki używamy startej lub utłuczonej w moździerzu, tuż przed użyciem, ponieważ wtedy jest najbardziej aromatyczna. Warto więc zaopatrzyć się w całe owoce i specjalną tarkę.

Uprawa: 

Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego - drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych w Archipelagu Malajskim. Obecnie jest szeroko uprawiana w południowo-wschodniej Azji i na Antylach, z których pozyskiwany surowiec uważny jest za gorszej jakości. Poza kuchnią stosowana też w medycynie (w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych), a nawet jako afrodyzjak, olejek eteryczny - w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, a drewno muszkatołowca - w meblarstwie.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.