Żelazne kluski

Kluski żelazne (szare)
5 komentarzy
zwane też szarymi
Przygotowanie:
20 minut
Gotowanie:
7 minut
Trudność: 
Łatwe
Ilość porcji: 
4

Składniki

1,5 kg ziemniaków
1,5 szkl. mąki ziemn.
1 jajko (lub 2 małe)
sól do smaku
Etapy przygotowania: 
  1. Ziemniaki umyć, obrać i podzielić na dwie części.
  2. Jedną część ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Drugą część zetrzeć na tarce ziemniaczanej.
  3. Surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno odcisnąć. Odciśniętą wodę pozostawić na chwilę po czym wodę zlać a krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków.
  4. Ziemniaki ugotowane przecedzić i przecisnąć przez praskę. Gorące jeszcze połączyć z ziemniakami surowymi i krochmalem, dodać mąkę i jajko, dobrze wyrobić na jednolitą masę i uformować z niej kluski.
  5. Gotować w osolonym wrzątku ok 7 minut.
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 3.3 (3 ocen)
5 komentarzy. Dodaj swój komentarz

Komentarze

Piotr
21/03/2013 - 15:06
To nie są kluski żelazne, tylko jakaś wariacja klusek śląskich. Prawdziwe żelazne (takie łódzkie) są z surowych startych ziemniaków i mąki pszennej. Ale wyglądają apetycznie.
Nikola
04/01/2013 - 12:50
A ja myślałam że mogę też je zrobić jak placki ziemniaczane ale wycisnąć wodę i gotować i to się podaję z twarogiem i szczypiorkiem.:-)
agata
21/11/2012 - 17:59
u mnie, mówi się że to kluski bomby... a tak w ogóle można je nadziewać serem białym, marchwią, kaszą, mięsem...
witek
01/10/2012 - 15:29
Obawiam się że bez jajka i mąki to nic nie wypłynie.
Ewa
Obrazek użytkownika Ewa
01/10/2012 - 16:53

Przepis uzupełniony, sama nie wiem, dlaczego wcześniej tego nie zauważyłam. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi.

Dodaj komentarz