Żelazne kluski

zwane też szarymi
Kluski żelazne (szare)
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.8 (5 głosów)
20 minut
7 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Ziemniaki umyć, obrać i podzielić na dwie części.
  2. Jedną część ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Drugą część zetrzeć na tarce ziemniaczanej.
  3. Surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno odcisnąć. Odciśniętą wodę pozostawić na chwilę po czym wodę zlać a krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków.
  4. Ziemniaki ugotowane przecedzić i przecisnąć przez praskę. Gorące jeszcze połączyć z ziemniakami surowymi i krochmalem, dodać mąkę i jajko, dobrze wyrobić na jednolitą masę i uformować z niej kluski.
  5. Gotować w osolonym wrzątku ok 7 minut.

Komentarze

witek
01-10-2012
Obawiam się że bez jajka i mąki to nic nie wypłynie.
EwaObrazek użytkownika Ewa
01-10-2012

Przepis uzupełniony, sama nie wiem, dlaczego wcześniej tego nie zauważyłam. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi.

agata
21-11-2012
u mnie, mówi się że to kluski bomby... a tak w ogóle można je nadziewać serem białym, marchwią, kaszą, mięsem...
Nikola
04-01-2013
A ja myślałam że mogę też je zrobić jak placki ziemniaczane ale wycisnąć wodę i gotować i to się podaję z twarogiem i szczypiorkiem.:-)
Piotr
21-03-2013
To nie są kluski żelazne, tylko jakaś wariacja klusek śląskich. Prawdziwe żelazne (takie łódzkie) są z surowych startych ziemniaków i mąki pszennej. Ale wyglądają apetycznie.

Dodaj komentarz