Ruskie pierogi

Ruskie pierogi
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
30 minut
5 minut
5 minut

Składniki

Ciasto:
Farsz:

Etapy przygotowania

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    W razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać troszkę oleju.
    Wyrabiać aż będzie miękkie i plastyczne. Przykryć, odstawić.
  2. Na maśle mocno przyrumienić drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
  3. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc, dodać roztarty twaróg i cebulę razem z masłem z patelni. Wbić jajko, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą majeranku.
    Wyrobić na jednolitą masę.
  4. Z ciasta odcinać po kawałku, cieniutko rozwałkować. Wycinać kólka, nakładać farsz, zlepiać pierogi.
    Układać przesypując mąką.
  5. Gotować w osolonym wrzątku, przez ok 3 minuty od wypłynięcia.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wystarczy opanierować ten farsz w jajku i bułce tartej i mamy pyszne krokiety ziemniaczane.

Komentarze

Anonim
10-12-2010
Bardzo dobre pierogi mmm....

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.