Ryba po grecku

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
5 minut
10 minut
20 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Rybę opłukać, pokroić na równe kawałki, posolić i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć rybę z patelni.
- Włoszczyznę obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na grubych oczkach, cebulę drobno posiekać.
- Na patelnię po rybie dodać łyżkę oleju, wrzucić warzywa i przesmażyć przez chwilę. Zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz, zioła oraz ocet winny lub sok z cytryny (ja dodaję też sos rybny). W miarę potrzeb podlać wodą. Przykryć i dusić do miękkości (przez ok. 20 minut).
- Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz szczyptę cukru, przemieszać. Na warzywach ułożyć usmażone filety rybne. Przykryć i dusić na bardzo małym ogniu jeszcze przez 10 minut, żeby ryba nabrała aromatu.
- Układać na półmisku warstwami rybę i warzywa. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny, najlepiej z pieczywem.
Możemy podać rybę duszoną na warzywach na gorąco, jako danie obiadowe.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz