Sernik

Sernik
2 komentarze
przepis babci Czesi
Przygotowanie:
20 minut
Pieczenie:
ok. 1,5 godziny
Trudność: 
Łatwe
Ilość porcji: 
8

Składniki

Ciasto:
20 dkg mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru
100 g masła
1 cukier waniliowy
1 jajko
Masa serowa:
1,5 kg sera na sernik
10 dkg roztopionego masła
8 jaj
80 g budyniu śmietankowego bez cukru
1 l kwaśnej śmietany
1,5 szkl. cukru pudru
szczypta soli
ewentualnie rodzynki
polewa czekoladowa do dekoracji
Etapy przygotowania: 
  1. Składniki na ciasto zmiksować, wyłożyć spód blachy do pieczenia.
  2. Ser zmiksować z zimnym rozpuszczonym masłem, dodać 8 zółtek, proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Dokładnie połączyć.
  3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  4. Do masy serowej dodać rodzynki i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  5. Piec ok 1,5 godziny w 200 stopniach. Po godzinie włączyć pieczenie tylko od spodu.
  6. Udekorować polewą czekoladową.
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 4.6 (42 ocen)
2 komentarze. Dodaj swój komentarz

Komentarze

mikołaj
06/08/2013 - 19:51
nigdy nie próbowałem ale spróbuję
Anonim
12/09/2010 - 18:51
i wszyscy byli zachwyceni! &;-)