Puszysty biszkopt

Puszysty biszkopt
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
15 minut
45 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Oddzielić białka i ubić na sztywno - ja do ubitych białek dodaję odrobinę octu winnego ok. 1 łyżki na taką ilość jaj, wtedy nie upadają.
  2. Odstawić do lodówki.
  3. Żółtka ubić z cukrem na biało, czyli jak będą puszyste i blade.
  4. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat, wodę i olej.
  5. Połączyć składniki.
  6. Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
  7. Do masy z żółtek dodawać stopniowo pianę i mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna być luźna.
  8. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do pieca nagrzanego do 175 stopni na ok 45 minut.
  9. Po upieczeniu można go oczywiście przełożyć kremem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Uwaga! To jest porcja na dużą blachę. Jeżeli chcesz zrobić mniejsze ciasto zmniejsz ilość składników o połowę lub wypróbuj przepis na Łatwy biszkopt

Komentarze

Eva
09-02-2010
Udał mi się ale potem opadł, chociaż każdy opada.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.