Sekret puszystych naleśników

Na czym polega sekret puszystości naleśników?

Odpowiedź:

Na poprawnym wymieszaniu piany z ubitych białek z masą naleśnikową. Wykorzystując przepis na naleśniki cytrynowe pokażę, zwłaszcza początkującym, jak to zrobić w prawidłowy sposób i jak otrzymać wyrośnięte, niesamowicie lekkie i puszyste naleśniki. Wymieszanie składników w taki sposób wprowadza do mieszaniny powietrze, co później w połączeniu z wysoką temperaturą podczas smażenia okazuje się niezbędne, aby naleśniki uzyskały imponująco puszysty i lekki wygląd.

Ale zacznę od czegoś innego i przy okazji opiszę dwa sposoby oddzielenia białek od żółtek. Oto one:

Po rozbiciu jajek żółtko oddzielić można od białka w tradycyjny sposób przelewając żółtko z jednej połówki skorupki do drugiej wylewając przy okazji białko do miski. Drugi sposób jest sposobem, jaki preferują profesjonalni kucharze - wybijają jajko na rękę i poruszając delikatnie palcami pozwalają przeciec białku przez palce, podczas gdy żółtko zostaje na ręce. Ten drugi sposób jest sporo łatwiejszy i wygodniejszy, ale niestety trzeba się trochę przy nim "pobrudzić", jednak w kuchni to jest nieuniknione.

Jak poprawnie wymieszać pianę z ubitych białek z masą naleśnikową?

Cały sekret poprawnego wymieszania ubitej piany z białek z masą naleśnikową polega na tym, aby najpierw dodać małą część piany - 2-3 łyżki i po prostu w zwykły sposób wymieszać, a następnie wrzucić pozostałą część piany, ale tym razem należy ją wymieszać delikatnie, łopatką, okrężnymi ruchami od góry do spodu miski, a następnie do brzegów i na górę masy, nakładając dolną warstwę masy na pianę będącą na wierzchu. Po takim ruchu delikatnie obracamy miskę i powtarzamy ten okrężny ruch. Mieszanie powinno być delikatne, aż do uzyskania jednolitej masy.

Poniżej zamieszczam film pokazujący cały ten przepis i opisane wyżej metody. Film jest w języku angielskim, ale w końcu chodzi tu o pokazanie samych metod, więc mam nadzieję, że będzie on zrozumiały dla wszystkich. Proces poprawnego mieszania obejmuje trzy etapy: 1 - zanużenie łopatki w masie (cut), 2 - nabranie masy od dna (fold) i 3 - delikatny obrót miski (turn), wykonany raz za razem stanowi cały sekret tych doskonałych naleśników. Zobaczcie sami:

Sam przepis na te naleśniki też jest zamieszczony w moim serwisie. Puszystych naleśników!

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Wypróbuj przepis

Sprawdź także

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.