Wykwintne pory

Wykwintne pory
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
5 minut
30 minut

Rozpływające się w ustach pory są doskonałym dodatkiem właściwie do wszystkiego: kurczaka, wołowiny, ryby... Szczególnie w zimie, kiedy wybór świeżych warzyw jest ograniczony.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Pory obieramy z wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na pół i odcinamy ciemnozielone końce.
    Bardzo starannie myjemy pod bieżącą wodą, wypłukując piasek spomiędzy liści.
    Kroimy na ok 10-centymetrowe kawałki.
  2. W rondlu z grubym dnem roztapiamy masło. Układamy osączone pory rozcięciem do góry. Na porach układamy kawałeczki masła.
    Doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.
  3. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu w maślanym sosie ok 30 minut - w zależności od ich wielkości i wieku.
    W połowie czasu duszenia delikatnie odwracamy pory, dodajemy pół kieliszka białego wina i szczyptę cukru.

    Podajemy na ciepło. Świetnie pasują do smażonego mięsa lub ryb.
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Sprawdź także

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.