Trójkolorowa sałatka

Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i cebuli
Trójkolorowa sałatka
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
You must have Javascript enabled to use this form.
15 minut
Trójkolorowa sałatka o mieszanym słodko-ostrym smaku doskonała na figurę.

Składniki

Etapy przygotowania

1. Umyte i odsączone liście szpinaku ulożyć w misce, najlepiej szklanej, w której nasza sałatka będzie podana, lub w pojedynczych miseczkach.

2. Dodać pokrojone w cząstki pomarańcze, z których wcześniej zostały usunięte pestki.

3. Pokroić cebulę w piórka i dodać do sałatki. całość delikatnie przemieszać.

4. W szklance wymieszać ocet winny z marmoladą pomarańczową, a następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem.

5. Przed podaniem sałatkę polewamy tak przygotowanym dressingiem.

 

Zamiast cebuli, albo dla urozmaicenia barw do sałatki możesz dodać ziarna owocu granatu i wtedy zamiast pomarańczowej marmolady do dressingu dodaj grenadynę. Możesz też dodać kilka cząstek orzecha włoskiego lub migdały.
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.