Tempura

Japońska tempura - krewetki otoczone w cieście
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
5 minut
Tempura to potrawa kuchni japońskiej. Wbrew pozorom nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale została zaczerpnięta z kuchni portugalskiej, jednak na dobre zadomowiła się w Japonii. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza (cenione są zwłaszcza krewetki), ryby i warzywa, które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest jakby mgiełką z ciasta.

Składniki

Ciasto:
Składniki:

Etapy przygotowania

  1. Z jajek, mąki i lodowato zimnej wody, przygotować ciasto.
    Ciasto może być niedokładnie rozmieszane, gdyż grudki dodają tempurze uroku.
  2. W tak przygotowanym cieście zanurzamy składniki, po czym smażymy je w rozgrzanym do ok. 160°C, głębokim oleju (najlepszy do tego jest wok, ewentualnie patelnia o grubym dnie).
  3. Ważna jest kolejność smażenia:
    na początku warzywa, potem grzyby, zaś na samym końcu owoce morza i ryby.

Pamiętaj, że woda musi być lodowata, a ciasto powinno być bardzo lejące.

Komentarze

Anonim
04-01-2011
Podejrzewam, że pychotka, łatwe w przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.