Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym
5 komentarzy
Przygotowanie:
15 minut
Gotowanie:
15 minut
Duszenie:
10 minut
Trudność: 
Łatwe
Ilość porcji: 
4

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego np. z indyka
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
1 l bulionu
Sos musztardowy:
2 łyżki masła
1 mała cebula
2 łyżki musztardy
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
Etapy przygotowania: 
  1. Mięso mielone połączyć z jajkiem i bułką tartą, dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku.
  2. Wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować we wrzącym bulionie ok 15 minut.
  3. Do rondla wrzucić masło dodać drobno posiekaną cebulę, posolić. Kiedy zrobi się szklista podlać bulionem, w którym gotują się pulpety, przykryć.
  4. Dusić  przez 5 minut, dodać musztardę i mąkę rozrobioną w niewielkiej
    ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Gęstość sosu regulować ilością bulionu.
Porady: 

Ostrość i ilość musztardy w sosie zależy od naszych upodobań.

Z tak przygotowanego mięsa można zrobić zwykłe kotlety mielone, smażąc je na oleju zamiast gotować w bulionie.

Rodzaj potrawy: 
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 4.6 (38 ocen)
5 komentarzy. Dodaj swój komentarz

Komentarze

ola
18/11/2012 - 12:11
ja gotuje w wodzie
Anonim
22/04/2012 - 17:20

polecam z ziemniakami małymi lub pokrojone na małe kawałki i posypane koperkiem ,polecam

Anonim
12/04/2012 - 18:48

bardzo szybko i latwo polecam bardzo smaczne

Anonim
05/03/2012 - 13:10
moj maz bardzo je lubi,dlatego robie je czesto,latwe do zrobienia,sa smaczne. polecam ;)
julia
01/03/2011 - 14:00
łatwe, szybko i pychota, bardzo ciekawy smak sosu, polecam:)