Placek po węgiersku

Placek po węgiersku
Brak komentarzy
Przygotowanie:
10 minut
Duszenie:
15 minut
Smażenie:
10 minut
Trudność: 
Łatwe
Ilość porcji: 
4

Składniki

1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
ok. 4 łyżek mąki
1/2 łyżeczki soli
ewentualnie mały ząbek czosnku
Farsz:
20 dkg boczku
1 duża cebula
200 g mrożonej włoszczyzny (słupki)
1 papryka np. czerwona
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier, ocet winny, tabasco - do smaku
tymianek lub zioła prowansalskie
Etapy przygotowania: 
  1. Boczek pokroić w słupki, wrzucić na patelnię i lekko zrumienić.
    Dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć aż będzie lekko złota.
  2. Dodać włoszczyznę i pokrojoną w słupki połowę papryki, 
    chwilę przesmażyć mieszając, dodać koncentrat pomidorowy
    i wodę (tak, by ledwo przykryła warzywa). Doprawić do smaku solą,
    pieprzem, cukrem, odrobiną octu winnego i ziołami. Dusić ok 10 minut.
  3. Dodać resztę pokrojonej papryki, kilka kropli Tabasco lub szczyptę chilli, 
    lekko zaprawić mąką i dusić jeszcze ok 5 minut.
  4. Z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki i przypraw zrobić ciasto na placki
    (ja wrzucam wszystko do miksera).
    Usmażyć placki na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Przełożyć na talerz, polać sosem z warzywami, przykryć,
    posypać ziołami lub szczypiorkiem.
Porady: 

Gotową potrawę można udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 3.4 (5 ocen)
Nie dodano jeszcze komentarzy do tego wpisu. Dodaj swój komentarz