Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
15 minut
15 minut

Składniki

Marynata
Dodatkowo:

Etapy przygotowania

  1. Na suchej patelni podprażyć orzechy na lekko złoty kolor.
  2. Mięso pokroić w paseczki, wrzucić na chwilę do marynaty.
  3. W tym czasie pokroić marchewkę w słupki, cebulę, paprykę i ananasa na mniejsze cząstki.
  4. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju podsmażyć mięso przez ok 4 minuty, wyjąć.
  5. Na patelnię wrzucić marchewkę, podsmażyć przez ok 3 minuty,
    dodać cebulę, przesmażyć, dodać mięso oraz resztę marynaty i dusić przez ok 5 minut.
  6. Wrzucić papryczkę i kawałki ananasa. Zalać wodą z mąką ziemniaczaną,
    dodać posiekaną dymkę i orzechy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
  7. Podawać z ryżem lub makaronem.

Zamiast piersi z kurczaka można użyć udek lub wieprzowiny, należy wtedy wydłużyć czas smażenia mięsa.

Dodano 1 komentarz.

Sprawdź także

Komentarze

Mateusz
28-06-2012
Uwielbiam kurczaka w sosie słodko- kwaśnym to jedna z moich ulubionych chińskich potraw ! :) polecam każdemu!

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.