Czekoladowa rozpusta

Ciasto, któremu trudno się oprzeć
Czekoladowa rozpusta
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
15-20 minut
50 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Czekoladę i masło rozpuścić na parze.
  2. 4 białka ubić ze szczyptą soli, na końcu dodać ocet i 7 łyżek cukru - ubić na sztywno - odstawić do lodówki.
  3. 4 zółtka + 2 jajka + 5 łyżek cukru ubić na biało.
  4. Dodać 2 łyżki budyniu, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, likier i przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać.
  5. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  6. Piec w formie wyłożonej pergaminem przez 50 minut w 180 stopniach.
  7. Można podawać z bitą śmietaną lub posypane wiórkami z czekolady. Ale nawet bez przybrania znika błyskawicznie!

Pod koniec ubijania białka dodaj do niego trochę (1 łyżkę) octu winnego! Wtedy nie opadnie piana.

Dodano 2 komentarze.

Sprawdź także

Komentarze

yanca
07-03-2010
Robiłam według przepisu i udało się, było znakomite i bardzo krótko istniało, muszę to powtórzyć
Ugotowany
08-03-2010
Swietna strona i świetne przepisy, choć ich wszystkich jeszcze nie wypróbowałem, koniecznie muszę znaleźć troche czasu bo wyglądają interesująco

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.