Chapati

Prawie jak podpłomyki ;-)
Chapati
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
20 minut
30 minut

Chapati (lub Ćapati) to okrągłe cienkie placuszki z przaśnego ciasta z mąki razowej, podstawa kuchni w południowej Azji i wschodniej Afryce

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Oba rodzaje mąki zmieszać, wlewać po trochu wodę (można dodać jogurt naturalny) i wyrobić elastyczne ciasto w miarę potrzeb podlewając odrobiną wody, dodać olej. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  2. Podzielić na równe porcje (ok. 12 kulek) i rozwałkować na cienkie placki.
  3. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni, aż pokażą się bąbelki. Przewrócić i jeszcze raz podsmażyć. Następnie dociskać brzegi przez ściereczkę tak, by zaczęły pęcznieć.
  4. Po zdjęciu, jeszcze ciepłe, posmarować masłem.
  5. Podawać do dipów, duszonych warzyw i potraw curry.

Na Wschodzie Ćapati używa się jako sztućców, nabierając nimi jedzoną potrawę.

Dodanie jogurtu lub mleka sprawia, że placki stają się bardziej delikatne.

Dodano 1 komentarz.

Sprawdź także

Komentarze

Anonim
01-02-2011
dziękuję za ten swietny przepis Halina

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.