Buraczki w zalewie

Buraczki w zalewie
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
30 minut
2 dni

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Buraczki ugotować w łupinach, pod zimną wodą obrać i grubo poszatkować lub pokroić.
  2. Zrobić zalewę: 2 szkl octu + 2 szkl wody +1 szkl cukru + 2 cebule pokrojone w grube plastry, 2 ząbki czosnku + sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
  3. Gorącą zalewą zalać buraczki i odstawić na 24 godziny. Następnie zlać płyn do słoiczków - jest to genialny zakwas do barszczu czerwonego.
  4. Do osobnych słoików powkładać odsączone buraczki.
  5. Pasteryzować 15 minut. Smacznego!
Dodano 2 komentarze.

Komentarze

Jan Fasola
27-03-2010
ile tej soli? mało precyzyjny przepis!
EwaObrazek użytkownika Ewa
29-03-2010
1 płaska łyżka soli!

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.