Bruschetta

czyli coś na upały
Bruschetta - pyszna grzanka po włosku
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
5 minut
7 minut
Bruschetta [brusˈketta] to rodzaj przekąski (wł. antipasto) pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Czosnek bardzo drobniutko posiekać.
  2. Dodać świeże listki bazylii polać łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  3. Bagietkę lub ciabattę pokroić na grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia. Polać z obu stron pozostałą oliwą.
  4. Piec na złoty kolor w piekarniku na opcji grill lub na grillu. Po upieczeniu podawać z przygotowanymi pomidorami.
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Sprawdź także

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.