Biała dama

Biała dama - ciasto bezowe z bitą śmietaną i owocami
2 komentarze
Lekki lecz wykwintny tort

Ciasto bezowe z bitą śmietaną i owocami

Przygotowanie:
20 minut
Pieczenie:
30 minut
Trudność: 
Łatwe
Ilość porcji: 
6

Składniki

5 białek
20 łyżek cukru
(czyli 1 białko - 4 łyżki cukru)
2 łyżki octu ryżowego (lub winnego)
2 łyżki mąki kukurydzianej
esencja waniliowa
bita śmietana i ulubione owoce do dekoracji
Etapy przygotowania: 
  1. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier, ocet i mąkę kukurydzianą oraz esencję waniliową.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć masę na papier pergaminowy lub do formy na tartę wyłożonej papierem.
  3. Wstawić ciasto do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i upiec ciasto na złoty kolor. Zostawić w piecu, aż ostygnie.
  4. Udekorować bitą śmietaną i owocami.
Rodzaj potrawy: 
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Zamknij
Wypróbuj też przepis: 
Ocena: 
Twoja ocena: Brak Średnia: 4.2 (59 ocen)
2 komentarze. Dodaj swój komentarz

Komentarze

Ugotowany
10/03/2010 - 17:11
;-)
Eva
27/02/2010 - 18:40
To prawda, jest wyśmienite i lekkie, jak w przepisie. Dzięki za ten przepis. Pozdro