Podstawy gotowania dla początkujących

Podstawy gotowania dla początkujących
Brak komentarzy

Jeśli chodzi o gotowanie, ważne jest, aby pamiętać, że wszyscy kiedyś zaczynali. Nie znam ani jednej osoby, która urodziła się z drewnianą łyżką do gotowania w ręku, gotowa do działania. Aby stać się rasowym kucharzem trzeba oczywiście dużo czasu i ćwiczeń, ale i tak zawsze będzie dużo do poprawienia. Prawie zawsze trzeba zaczynać od nowa, kiedy uczymy się gotować potrawy wywodzące się z innej kulturowo kuchni, takiej jak kuchnia chińska, tajska czy indyjska.

Oznacza to, że w każdym momencie twojej edukacji kulinarnej, jest pewnie gdzieś ktoś, kto jest lepszy lub gorszy w kuchni niż ty. A więc odwagi, nie przejmuj się tym, nawet najlepszym zdarzają się złe dni, także jeśli chodzi o gotowanie. Ludzie gotują z różnych powodów. Niektórzy aby zaspokoić głód i przeżyć, podczas gdy inni gotują, bo rzeczywiście cieszy ich sam proces gotowania. Niektórzy gotują, gdy czują emocjonalną huśtawkę nastrojów, inni z czystej nudy. Bez względu jednak na motywację i powód do gotowania, zawsze trzeba zaczynać od podstaw.

Pierwszą rzeczą, której musisz się nauczyć to swoista terminologia, z którą możesz się spotkać, czytając przepisy. Nowe i czasami obco brzmiące terminy, które można znaleźć w typowych recepturach, decydować mogą o ostatecznym sukcesie lub porażce. Każda dobra książka kucharska powinna zawierać rozdział, w którym wytłumaczone są zastosowane w niej terminy. To twoim obowiązkiem jest odnalezienie co oznacza np. ubić białka na sztywno.

Kolejną dobrą radą dla początkujących jest, aby zacząć od prostszych receptur, a następnie poszerzyć swoje horyzonty do bardziej skomplikowanych przepisów. Większość przepisów posiada wyróżniony stopień trudności ich przygotowania, więc będzie łatwiej takie zlokalizować. Zawsze dobrze jest przeanalizować przepis przed jego wdrożeniem, aby nie być zaskoczoną w trakcie pracy, gdy np. część składników już się gotuje, a tobie braknie takiego, którego zastąpienie innym jest po prostu niemożliwe. Pamiętaj, że przed przystąpieniem do pracy musisz się upewnić, że masz wszystko, co do niej jest potrzebne. Pamiętaj też, że Rzym nie został zbudowany w jeden dzień i że na pewno zajmie ci trochę czasu zbudowanie własnego wiarygodnego repertuaru kulinarnego.

Dobrą wiadomością jest to, że kiedy nauczysz się podstaw gotowania, to jest mało prawdopodobne, że będzie kiedykolwiek jeszcze potrzebne ponowne uczenia się ich. Oznacza to, że można stale budować i rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Kiedy będziesz uczyć się nowych receptur i poprawiać stale swoje kulinarne talenty, odkryjesz, że przygotowanie własnych potraw od podstaw jest o wiele bardziej satysfakcjonujące niż przygotowywanie prawie gotowych posiłków paczkowanych, kupionych w lokalnych supermarketach.

Odkryjesz także, jak z każdym kolejnym daniem rośnie twoje doświadczenie i zaufanie do własnych umiejętności, aż w pewnym momencie stwierdzisz, że nauczyłaś się także improwizować, dostosowując znalezione przepisy do swoich osobistych preferencji. Każdy ma swoje upodobania, a w kuchni jest to chyba najlepiej widoczne. Ważne, aby zdobyć podstawowe umiejętności, a później tylko twoja wyobraźnia i kreatywność będą twoim jedynym ograniczeniem. Aż w pewnym momencie stwierdzisz, że przepis, który gdzieś znalazłaś, wykonany po twojemu, okaże się lepszy od oryginału.

Nie dodano jeszcze komentarzy do tego wpisu. Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz