Jak przygotować chrupiący bekon

Upieczony na chrupiąco bekon (lub boczek, jak kto woli) może być doskonałym dodatkiem do różnych dań (np. tradycyjne angielskie śniadanie - z jajecznicą) lub stanowić sam w sobie przekąskę, np. z sałatą i pomidorem lub papryką.

Łatwo i szybko można go upiec w mikrofalówce, będzie to znacznie mniej "brudny" sposób, niż korzystanie z patelni.

Plastry boczku rozłożyć na talerzu pokrytym warstwą ręcznika papierowego w taki sposób, aby brzegi plastrów nie dotykały się wzajemnie, ani nie nachodziły na siebie. Bekon należy przykryć także ręcznikiem papierowym od góry.

Włożyć do mikrofalówki, ustawić jej moc na najwyższą wartość; może być ona różna w zależności od mikrofalówki, więc i czas pieczenia może być różny. Aby boczek był upieczony równomiernie, najlepsza jest mikrofalówka z karuzelą, tzn. obracanym talerzem, kiedy go nie ma, warto co pół minuty obrócić talerz ręcznie.

Jeśli najwyższa moc kuchenki wynosi 1000 W, to czas pieczenia będzie ok. 2-3 minut, ale i tak wskazane jest obserwowanie pieczenia i sprawdzenie po tych 2-3 minutach efektów i ewentualnie wydłużenie czasu pieczenia. Trzeba tego pilnować, bo bekon można w mikrofalówce przypalić.

Należy pamiętać, że rozgrzany boczek nawet po wyjęciu go z mikrofalówki będzie jeszcze przez jakiś czas nadal się piekł, więc biorąc na to poprawkę, proces pieczenia kończymy odpowiednio wcześniej. Po wyjęciu boczek należy szybko wysuszyć z tłuszczu także ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok.

Tak przygotowany można od razu wykorzystać do innej potrawy (np. jajecznicy). Można go także przechowywać w lodówce, oczywiście gdy ostygnie - przekładając plastry papierem (np. śniadaniowym, nie ręcznikiem papierowym) po włożeniu do zamykanego woreczka foliowego. Tak przechowywany bekon można później szybko podgrzać w mikrofalówce przez ok. 30 sekund.

Pasek bekonu po upieczeniu zawiera ok. 30-40 kalorii lub mniej, jeśli jest dobrze osuszony ręcznikiem papierowym.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Wypróbuj przepis

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.