Koper
Anethum graveolens
Przyprawy ziołoweJako przyprawa używana jest cała nadziemna część rośliny. Najlepsze są młode, świeże liście, można jednak ziele suszyć i przechowywać w szczelnie zamykanych naczyniach. Świeże młode ziele jest chętnie stosowane w kuchni europejskiej, azjatyckiej i amerykańskiej. W Skandynawii koper jest przyprawą uniwersalną.
Świeży lub wysuszony używany jest jako przyprawa do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków oraz do różnych majonezów, masła ziołowego i sosów, mięsa siekanego, gotowanego, potraw z jaj oraz do kapusty kiszonej. Koprem przyprawia się gotowanego łososia, raki, kraby i ryby. Można aromatyzować nim ocet. Stosuje się go też chętnie do przyrządzania twarożku. Najintensywniejszy zapach uzyskuje koper podczas kwitnienia. Całe ziele z niedojrzałymi owocami dodaje się do konserwowanych ogórków i cebuli. Smak kopru jest słodkawo-korzenny i orzeźwiający. Koper użyty w niewielkich ilościach harmonizuje smakowo ze wszystkimi świeżymi ziołami. Ze względu jednak na intensywny smak i zapach lepiej jest stosować go przede wszystkim jako jedyną przyprawę. Nadaje się do zamrażania.
Uprawa i zabiegi pielęgnacyjne są bardzo proste.
Koper wysiewa się od kwietnia do maja, w rzędy odległe o 10—30 cm. Nasiona tylko lekko się przyklepuje. Można też siać kilkakrotnie co pewien czas, aby mieć przez całe lato świeże ziele na potrzeby kuchenne. Po wysiewie należy glebę obficie podlać.
Można też uprawiać koper w skrzynkach lub doniczkach, w dobrej ziemi ogrodowej. Zbiór następuje po 4-6 tygodniach od siewu.
Dodaj komentarz