Mieszanka włoska
Pyszna mieszanka ziół do dań włoskich - sosów, klopsików, różnych wersji lasagne i nie tylko. Jest podstawą wielu spiżarni, ale nie musi być kupowana w sklepie. Można wykonać ją z łatwością samodzielnie w ciągu 5 minut. Oto składniki:
- 2 łyżki suszonych i rozdrobnionych liści bazylii,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 2 łyżki suszonego rozmarynu,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 1/2 - 1 łyżka suszonej szałwii.
Czasami dodaje się do tych ziół także sproszkowaną nać pietruszki, cebulę i czosnek.
Składniki wymieszać w moździerzu, aby się dobrze połączyły. Mieszankę można wykorzystać od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz