Cytrynowy kurczak
Kurczak pieczony na grillu lub na patelni z cytrynowym sosem jogurtowym (źródło)
Składniki
Etapy przygotowania
1. Połowę szklanki jogurtu (drugie pół szklanki zostawaimy na sos), skórkę z cytryny, paprykę, zioła prowansalskie (rozmaryn, tymianek, oregano itp), wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek wkładamy do miski i dokładnie mieszamy ze sobą. To będzie nasza cytrynowa marynata.
2. Umyte udka kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy na min. 3 godziny (a najlepiej na noc) do lodówki.
3. Tak przygotane udka układamy następnie na grillu lub patelni grillowej i pieczemy.
4. Z pozostałej części jogurtu (pół szklanki) robimy sos, dodając łyżkę soku z cytryny i pikantny sos, wszystko razem mieszając.
5. Grillowane udka, udekorowane plasterkami cytryny, podawać z sosem jogurtowym.
Poniższy film (w jęz. angielskim) przedstawia sposób przygotowania cytrynowego kurczaka z grilla:
Dodaj komentarz