Tempura

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
5 minut
Tempura to potrawa kuchni japońskiej. Wbrew pozorom nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale została zaczerpnięta z kuchni portugalskiej, jednak na dobre zadomowiła się w Japonii. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza (cenione są zwłaszcza krewetki), ryby i warzywa, które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest jakby mgiełką z ciasta.
Składniki
Ciasto:
Składniki:
Etapy przygotowania
- Z jajek, mąki i lodowato zimnej wody, przygotować ciasto.
Ciasto może być niedokładnie rozmieszane, gdyż grudki dodają tempurze uroku. - W tak przygotowanym cieście zanurzamy składniki, po czym smażymy je w rozgrzanym do ok. 160°C, głębokim oleju (najlepszy do tego jest wok, ewentualnie patelnia o grubym dnie).
- Ważna jest kolejność smażenia:
na początku warzywa, potem grzyby, zaś na samym końcu owoce morza i ryby.
Pamiętaj, że woda musi być lodowata, a ciasto powinno być bardzo lejące.
Dodano 2 komentarze.
Komentarze
Dodaj komentarz