Sos Worcestershire
także sos Worcester
Przyprawy inneJest to sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji, produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester (zachodnia Anglia) od 1837 roku. Sos jest dodatkiem do dań gotowanych i niegotowanych, w szczególności do wołowiny. Jest ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu Krwawa Mary.
Oryginalna receptura na sos Worcestershire bazuje na sosie otrzymanym w wyniku fermentacji anchois z dodatkiem octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków.
Świeżo sfermentowany sos z anchois jest bardzo mocny, praktycznie niejadalny, dopiero po długim przechowywaniu sos traci na swej ostrości i można go spożywać.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz