Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.2 (3 głosów)
5 minut
10 minut
ok. 30 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Od brokuła odciąć ogonek, obrać go dokładnie z twardych części i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kwiaty brokuła zblanszować, czyli krótko obgotować w osolonym wrzątku .
  2. Naczynie żaroodporne obficie posmarować masłem, wrzucić ugotowany makaron, dodać starty pień brokuła i kawałki kurczaka lub szynkę pokrojoną w paski. Wszystko wymieszać.
  3. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać łyżkę mąki, sól i pieprz
  4. Na wierzch makaronu wyłożyć kwiaty brokuła, posypać serem i zalać masą śmetanowo-jajeczną.
  5. Piec w 180 stopniach przez 30 minut aż na wierzchu pojawi się złota "skórka".

Możesz użyć obu gatunków sera - pleśniowego i żółtego!

Dodaj komentarz