Trójkolorowa sałatka
Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i cebuli
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
15 minut
Trójkolorowa sałatka o mieszanym słodko-ostrym smaku doskonała na figurę.
Składniki
Etapy przygotowania
1. Umyte i odsączone liście szpinaku ulożyć w misce, najlepiej szklanej, w której nasza sałatka będzie podana, lub w pojedynczych miseczkach.
2. Dodać pokrojone w cząstki pomarańcze, z których wcześniej zostały usunięte pestki.
3. Pokroić cebulę w piórka i dodać do sałatki. całość delikatnie przemieszać.
4. W szklance wymieszać ocet winny z marmoladą pomarańczową, a następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
5. Przed podaniem sałatkę polewamy tak przygotowanym dressingiem.
Zamiast cebuli, albo dla urozmaicenia barw do sałatki możesz dodać ziarna owocu granatu i wtedy zamiast pomarańczowej marmolady do dressingu dodaj grenadynę. Możesz też dodać kilka cząstek orzecha włoskiego lub migdały.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz