Trójkolorowa sałatka

Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i cebuli
Trójkolorowa sałatka
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Średnia: 2.9 (43 głosów)
15 minut
Trójkolorowa sałatka o mieszanym słodko-ostrym smaku doskonała na figurę.

Składniki

Etapy przygotowania

1. Umyte i odsączone liście szpinaku ulożyć w misce, najlepiej szklanej, w której nasza sałatka będzie podana, lub w pojedynczych miseczkach.

2. Dodać pokrojone w cząstki pomarańcze, z których wcześniej zostały usunięte pestki.

3. Pokroić cebulę w piórka i dodać do sałatki. całość delikatnie przemieszać.

4. W szklance wymieszać ocet winny z marmoladą pomarańczową, a następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem.

5. Przed podaniem sałatkę polewamy tak przygotowanym dressingiem.

 

Zamiast cebuli, albo dla urozmaicenia barw do sałatki możesz dodać ziarna owocu granatu i wtedy zamiast pomarańczowej marmolady do dressingu dodaj grenadynę. Możesz też dodać kilka cząstek orzecha włoskiego lub migdały.
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz