Roladki leśne
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
20 minut
20 minut
Składniki
Farsz:
Etapy przygotowania
Farsz grzybowy:
- Do rondla wrzucić łyżkę masła i posiekaną cebulę. Dodać kostkę rosołową, zeszklić.
- Wrzucić oczyszczone i drobno posiekane grzyby, chwilę przesmażyć. Doprawić pieprzem. Dolać pól szklanki wody,
dusić na małym ogniu, aż woda odparuje często mieszając. - Ostudzić, dodać 1 jajko i tyle bułki tartej, żeby miało zwartą konsystencję.
- Kotlety rozbić bardzo cienko. Z jednej strony przyprawić solą i pieprzem.
- Odwrócić i nałożyć farsz. Zawinąć w roladę zakrywając brzegi.
- Gotowe roladki zawinąć w folię aluminiową "jak cukierki" zakręcając brzegi.
- Podsmażyć na gorącej suchej patelni ze wszystkich stron.
- Przenieść do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
- Zdjąć folię, włączyć opiekanie i zrumienić krótko na złoty kolor.
Podawać przekrojone na skos z ulubionymi dodatkami.
Roladki można też przygotować na grillu lub tylko na patelni.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz