Paella

by Antony Thompson
Paella
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
30 minut
30 minut
Paella to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji, oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzać połowę oleju w dużej patelni, dodać chorizo oraz boczek i usmażyć na chrupiąco.
  2. Następnie dodać czosnek, cebulę i paprykę, dusić dopóki nie zmięknie. Kolejno dodać tymianek, ryż i płatki chili, mieszać dopóki ziarenka ryżu nie staną się błyszczące.
  3. Dodać paprykę w proszku i białe wino, a kiedy się zagotuje, dodać bulion z szafranem i kurze udka. Gotować ok. 8 minut.
  4. Dodać małże, groszek i posiekane pomidory, dusić 10 minut.
  5. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ząbki czosnku i krewetki, smażyć 2 minuty i dodać do paelli. Tak samo przygotować kalmary.
  6. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Dla ułatwienia można dodać gotową mieszankę owoców morza.

Dodano 1 komentarz.

Komentarze

kolacja
17-01-2014
Ciekawy blog, dzięki za artykuł i zapraszam zainteresowanych ddo mnie :)

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.